Deze week ben ik in Armenië om 25 jongeren uit 15 landen te trainen op het gebied van Digital Activism: hoe zet je internet en social media in om vrede dichterbij te brengen?
Het is sessie 2 van het Peace Work Institute, een project binnen Roots for Reconciliation:
Roots for Reconciliation is a YMCA Europe initiative for stronger youth activism towards peaceful transformation of conflicts in Europe.
De eerste sessie vond plaats in oktober 2012 in Istanbul. De tweede vindt op dit moment plaats in Yerevan (Armenië) en de derde week zal in december plaatsvinden in Straatsburg. Elke week heeft grotendeels dezelfde deelnemers, zodat continuïteit gewaarborgd is.
Op dinsdagochtend begonnen we met een terugblik op Istanbul en wat er in de tussentijd gebeurd is: deelnemers hebben de verkregen informatie in hun thuisland doorgegeven aan hun lokale/nationale YMCA. Ook is er gesproken over de verwachtingen die deelnemers hebben van elkaar, van de facilitators en van deze trainingsweek.
Verder heeft Rachel Dyne (Engeland), haar ervaring gedeeld m.b.t. het Peace Work dat zij in India heeft gedaan dit jaar. Een inspirerend verhaal dat velen raakte!
Die middag was de eerste sessie over Digital Activism. We begonnen met een panel discussie waarin ik voorbeelden liet zien van Social Media campagnes uit verschillende landen. Artur Papyan (Radio Free Europe / Radio Liberty) liet succesvolle voorbeelden zien uit Armenië, o.a. van een groep mensen die wist te voorkomen dat er in een park winkels zouden komen.
Tegenwoordig helemaal hip: raamstiften! De deelnemers vonden het erg leuk om ze te gebruiken :-) De eerste oefening: wat wel/niet te doen als je online bent. Zie hier een aantal resultaten (even je best doen met lezen ;-) ):
Not correct online behaviour:
Ik heb vervolgens een korte introductie over Digital Activism en Peace Journalism gegeven:
We eindigden deze sessie met een oefening in nauwkeurig kijken en omschrijven. Wat voor titel zou je meegeven aan deze foto, als je verder geen achtergrondinformatie hebt over de bron van de foto en waar deze is genomen?
Uiteraard vermeld ik hier op dit blog wel netjes de bron van de foto: https://twitter.com/zeynep/status/341605798197198848
Veel deelnemers kwamen met titels die een interpretatie zijn van wat je hier ziet: ze zijn aan het wachten op verandering, het is een festival etc. Waarom deze oefening? Omdat het juist belangrijk is om alleen te omschrijven wat je daadwerkelijk ziet! Je ziet vrouwen met een hoofddoek op, mensen die in het gras liggen en je ziet regenboogvlaggen. Weet je niet wat de bron is van je foto of waar het precies over gaat? Zeg dat er dan eerlijk bij! Uiteraard kun je wél vermelden wat jou zelf opvalt in de foto. De (waarschijnlijke) maker van deze foto zegt er zelf over:
Juxtaposition of protesters in Gezi Parki: women in headscarfs next to Turkey’s LGBT organizers & rainbow flags.
Bij de evaluatie aan het eind van de dag bleek dat voor een aantal mensen de informatie over social media te basaal was, terwijl het voor anderen juist allemaal nieuw was (“wat is Twitter?”). Niet zo vreemd als je een groep hebt met zoveel deelnemers uit zoveel landen, elk met hun meer en minder actieve social media gebruikers! De komende dagen splitsen we op in kleinere groepen, zodat de deelnemers op hun eigen niveau verder kunnen werken :-)
The post Digital Activism Training in Armenië appeared first on Welmoed Verhagen Training & Advies.